مهدی محمودی:

مخاطب اعتماد خود را به مستند‌های سیاسی از دست داده است

مخاطب اعتماد خود را به مستند‌های سیاسی از دست داده است

مهدی محمودی معتقد است در شرایط امروز ساختن مستند‌های سیاسی بسیار سخت است، مخاطب اعتماد خود را به این مستند‌ها از دست داده و علاقه‌ای به تماشای آن‌ها ندارد.

به گزارش روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، مهدی محمودی، کارگردان مجموعه مستند «این یک اعتراض است» درباره استقبال مخاطبان از این مجموعه مستند که به موضوع نقش و فعالیت‌های جنبش‌های دانشجویی، اتفاقات سیاسی و اجتماعی کشور بعد از انقلاب اسلامی می‌پردازد، گفت: باتوجه به بازخورد‌هایی که درباره این اثر گرفتم می‌توانم بگویم که استقبال از مستند «این یک اعتراض است» گسترده و خوب بود.
 

او ادامه داد: عواملی که منجر به استقبال خوب از جانب مخاطب شدند می‌توان موارد بسیاری را نام برد. موضوع مستند، ارتباط مخاطب با موضوع و همین‌طور مسائل مربوط به آن، فضای اثر و همین‌طور ریتم بالا و فضای پرتنش فیلم همه جزو عواملی هستند که در دیده شدن کار تاثیرگذاری می‌کنند.
 

محمودی گفت: حتی درباره موضوع مستند مصطفی تاج‌زاده از داخل زندان توییتی با محتوای انتقادی نسبت به فیلم زد. خود همین توییت، آن هم از داخل زندان نشان‌دهنده دیده شدن این اثر است. اتفاقا در این مواقع کمتر کسی شروع به اظهارنظر انتقادی می‌کند، چون همان نظر هم باعث بیشتر دیده شدن کار می‌شود، اما تاج‌زاده به این موضوع اهمیت نداده و درباره «این یک اعتراض است» توییت زد.
 

این کارگردان درباره ساختار مجموعه مستند «این یک اعتراض است» گفت: ساختار فیلم بر اساس آرشیو و گفتگو است و همین‌طور نریشن‌هایی که فضا‌های گوناگون فیلم را به هم ارتباط می‌دهد. در ساخت مجموعه مستند با افرادی که گفتگو شده که صاحب نظر نیستند و بلکه خودشان فعال دانشجویی بوده‌اند.
 

او درباره جهت‌گیری سیاسی این اثر مستند بیان کرد: مجموعه مستند «این یک اعتراض است» از هرگونه اظهارنظر فاصله گرفته و بنا را بر روایت اتفاقات می‌گذارد. سعی بر این بود که جانب شخصی هیچ شخص یا گروه خاصی گرفته نشود و روایت اسناد تصویری و مدارک تاریخی برای ما در درجه اول اهمیت قرار داشت. وقتی کار ساخت مستند شروع شد متوجه شدیم که چه فضای بکر و دست‌نخورده‌ای درباره این موضوع وجود دارد و کسی تا به‌حال به سمت آن نرفته است. این مستند ضد آقای خاتمی نیست. بلکه، روایتی تاریخی از نگاه دانشجویی به شرایط کشور در آن دوران را ارائه می‌کند.
 

او درباره بازخورد‌هایی که از جانب سیاستمداران درباره مستند گرفته است، گفت: از هر ۲ طیفی که در مستند به آن‌ها پرداخته شده بود، بازخورد‌هایی داشتیم. انتقاد‌های کمی وجود داشت، چون موضوع باعث ناراحتی عده‌ای شده بود و به ضرر برخی از افراد می‌شد، اما در کل بازخورد‌های مثبتی دریافت کردیم. حتی بعضی از اصلاح‌طلب‌ها به ما گفتند که بسیار غافلگیر شدیم از این که صدا و سیما چنین مستندی را پخش کرد.
 

محمودی درباره چالش‌های ساخت مستند‌های سیاسی گفت: در شرایط امروز ساختن مستند‌های سیاسی بسیار سخت است. مخاطب اعتماد خود را به این قبیل از مستند‌ها از داده و علاقه‌ای به تماشای آن‌ها ندارد. زیرا در هر رسانه‌ای با نگاهی جانب‌دارانه از وقایع سیاسی بحث می‌شود و این موضوع تماشاگر را دلزده می‌کند. این ماجرا درباره مصاحبه‌شونده‌های در مستند نیز صدق می‌کند و اغلب آن‌ها برای حضور در اثر به سختی اعتماد می‌کنند. ضمن این که پیدا کردن آرشیو‌ها و مدارک و اسناد کاری بسیار سخت است و هیچ‌کس نیز کمکی در این زمینه نمی‌کند. درحالی که این آرشیو‌ها بخشی از تاریخ سرزمین ایران را روایت می‌کنند و بررسی کردنشان می‌تواند در روند اداره کشور تاثیر بگذارد.
 

او درباره پخش این مجموعه مستند گفت: مهم‌ترین بخش از ساخت یک مستند مرحله پخش درست آن است تا مخاطب امکان تماشای اثر را پیدا کند. برای همین دوست دارم تا علاوه بر شبکه مستند، فیلم را در پلتفرم‌های متفاوت به نمایش بگذارم تا مردم بیشتری به تماشای آن بنشینند. ضمن این که لازم می‌دانم از محسن یزدی، مدیر شبکه مستند هم تشکر کنم که پای کار ایستاد و به پخش آن کمک کرد.
 

این کارگردان در پایان گفت: این مستند دومین کار آرشیوی من است. در ابتدا تصور من از کار آرشیوی خیلی جدی نبود و در کل، نگاه به کار آرشیوی نگاهی سطح پایین است. در حالی که، این نوع از مستند‌ها جایگاه مهم تاریخی برای کشور‌ها دارد و پرداختن به این نوع از آثار اهمیت زیادی دارد و نیاز است که بیشتر به آن توجه شود.

منبع: خبرگزاری صبا