سرگرمکننده، شیرین و پرفروش/ یادداشت محمد تقیزاده

انیمیشن «بچه زرنگ» به تهیهکنندگی حامد جعفری با فراز و فرودهای متعدد و تعلیق دراماتیک توانسته کودکان و نوجوانان را به عنوان مخاطبان اصلی خود سرگرم کند.
به گزارش روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، محمد تقیزاده: انیمیشن سینمایی «بچه زرنگ» درحالی بیش از ۳۵ میلیارد در گیشه سینماها فروش کرده که بسیاری از سینماداران و کارشناسان سینمایی از رکود در سینما و فروش نرفتن فیلمها گله داشتند به خصوص که در سالهای اخیر سینمای کودک به شدت در انزوا و در مرحله نابودی بوده و بچه زرنگ اتفاقی نو در سینمای کودک ایران و تحولی قابل توجه در صنعت انیمیشن کشور محسوب میشود.
اطلاعات اولیه درباره این اثر خبر از این میدهد که این پروژه محصول ۴ سال زحمت بیش از ۲۵۰ نفر بوده که از مرحله نگارش و تولید تا اجرا و نمایش درگیر به ثمر رساندن آن بودند و به خوبی از پلانها و محتوای داستانی فیلم مشخص است که بچه زرنگ محصولی سرسری و سطحی نیست و پشت موفقیت کنونی آن یک گروه باتجربه در تلاش بودهاند.
گروه هنر پویا با همکاری کانون پرورشی فکری کودکان به عنوان تولیدکنندگان کار معرفی شدند، هنر پویا که بینان گذار آن حامد جعفری تهیه کننده بچه زرنگ نیز هست، جزو موفقترین استودیوهای صنعتی و حرفهای در ایران است که پیشتر نیز انیمیشنهای «فیلشاه» و «شاهزاده روم» را تولید کرده و اکنون پرفروشترین انیمیشن تاریخ سینمای ایران به نام این شرکت ثبت شده است.
اما دلیل موفقیت و فروش بالای بچه زرنگ چیست و چه عامل یا عاملی باعث تمایز این کار با دیگر آثار اینچنینی در سینمای ایران شده است؟
در وهله اول باید به وسواس قابل توجه سازندگان این اثر در تولید آن اشاره کرد، دقتی که از پلان به پلان فیلم و نما به نمای آن قابل تشخیص است و از فرم کار تا محتوای آن میتواند مورد تحلیل و بررسی دقیق قرار گیرد و درباره آن ساعت ها گفت و نوشت.الگوی اصلی فیلمنامه بچه زرنگ استفاده از الگوی قهرمان در سینمای کلاسیک است، الگویی که نشان داده اگر پرداخت مناسبی داشته باشد همواره آثاری پرمخاطب و جذاب بیرون میدهد و جغرافیای آن به ایران و یا خارج از ان محدود نمیشود و همه جا سینمای قهرمان محور با پرداخت مناسب، پرمخاطب و پر فروش میشود.
قصه «بچه زرنگ» از مهمترین امتیازات آن به شمار میرود که با فراز و فرودهای متعدد و تعلیق دراماتیک خود توانسته کودکان و نوجوانان را به عنوان مخاطبان اصلی خود سرگرم کند و پای اثر بنشاند؛ در این میان تمهیدات بصری و رنگ و لعابهای جذاب بچه زرنگ نیز مزید بر علت شده تا با اثری سرگرم کننده جذاب و پرفروش مواجه باشیم که علاوه بر سرگرم کنندگی قصد اموزندگی نیز دارد.
وجه آموزندگی بچه زرنگ در جای خود قابل توجه و تحلیل است جاییکه سبک زندگی ایرانی ترویج شده و به شدت روی اسمها،شخصیتها، دیالوگها و رخدادها تامل شده تا کاری پرمحتوا و به غایت ایرانی ببینیم که علاوه بر اینکه تمامی مراحل تولید و اجرای آن در داخل انجام شده در متن و محتوا نیز با اثری برآمده از فرهنگ و منش جامعه ایران معاصر مواجه باشیم.
پایان بندی اثر و ارتباط آن با بارگاه مطهر امام رضا علیه السلام یکی از مهمترین بخشهای مورد بحث این انیمیشن محسوب میشود که غلظت و تصادفی شدن این حضور تاحدی از روند حرفهای و موثر روایی فیلم کاسته است. بحث ارادت و احترام ایرانیان به امام هشتم شیعیان بحث جدیدی نیست و بر کسی پوشیده نیست که شمار زیادی از مردم مسلمان ایران به امام رضا علیه السلام ارادت و احترام ویژه دارند و فرهنگ سازی در این زمینه برای همه خوشایند است اما وقتی در یک پروژه سینمایی که قرار است به طور تدریجی و غیرمستقیم بر همه کودکان و خانوادهها با افکار مختلف اثر بگذارد این چنین پایانبندی انتخاب میشود تا حدی سوگیری مذهبی سازندگان به مثابه القائات اجباری تلقی میشود و آن اثرگذاری فرهنگی و دینی بخشهای قبلی فیلم را ممکن است از دست بدهد.