همیشه همه چیز تحت کنترل نیست/ «آن سوی ابرها» خطرپذیری برای تجربه کردن زندگی
مهدی برق زدگان تهیهکننده و کارگردان انیمیشن «آن سوی ابرها» (تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی) میگوید این انیمیشن در مورد خطرپذیری برای تجربه کردن واقعی زندگی است.
به گزارش روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، مهدی برق زدگان تهیه کننده و کارگردان انیمیشن «آن سوی ابرها» درباره شکلگیری ایده این انیمیشن گفت: ایده این اثر و فیلمنامه آن در سال نود و پنج شکل گرفت. در ابتدا ما هدفی برای ساخت داستان نداشتیم و کار را با طراحی یک جهان فانتزی شروع کردیم. آسمانی پر از بادبادک ها که هر کدام از آنها شکل یک حیوان است. سایه این بادبادکها روی ابرها همان حیواناتی است که بادبادک ها شبیهشان هستند. چون در فرآیند بادبادک بازی آن شخصی که بادبادکش بالاتر از بقیه می رود، موفق تر است، پس بادبادکها تمایل دارند بالاتر پرواز کنند و از این دست مسائل. بعد با همین قوانین شروع به شخصیت پردازی کردیم و فیزیک و فانتزی را گسترش دادیم. مثلا چه می شود اگر بادبادکی دوست نداشته باشد بالا برود؟ چرا نباید بالا برود؟ بالا بودن چه فوایدی برای بادبادک ها دارد؟ در نهایت به درامی قابل قبول رسیدیم و از آن نتیجه نهایی را گرفتیم و نگارش فیلمنامه آغاز شد.
وی درباره پروسه تولید انیمیشن «آن سوی ابرها» توضیح داد: کار فیلمنامه به همراه کانسپت ها، شخصیت پردازی، استوری بورد و انیماتیک در همان سالها انجام شد. ولی متاسفانه شرایط تولید آن مهیا نشد. در سال گذشته با توصیه یکی از دوستان مدارک این انیمیشن را برای مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی فرستادم. پروژه به لحاظ فنی کار بزرگی برای بنده نداشت و فرآیند تولید را مثل آثار قبلی یکنفره انجام دادم. از چالش های این پروژه شخصیت های متعدد و متنوع این اثر است. همچنین فقدان عناصر بصری منحصر به فرد در تصاویر زمینه، طراحی میزانسن را بسیار دشوار می کرد. وزش باد دائمی و تاثیر آن بر شخصیت ها از چالش های پویانمایی و متحرک سازی این اثر بود. در این انیمیشن با توجه به تکنیک نقاشی گونه آن فرصت بیشتری برای پرداختن به نور و داستان گویی به وسیله نور پیدا کردم که تجارب جدیدی برای من به حساب می آید.
کارگردان «آن سوی ابرها» درباره موضوع انیمیشن خود مطرح کرد: فکر می کنم تولید این انیمیشن حدود دو و نیم ماه طول کشید و اواسط کار به مدت دو ماه روی پروژه دیگری کار کردم که کار این انیمیشن را متوقف کردم. موضوع انیمیشن هم در مورد خطرپذیری برای تجربه کردن واقعی زندگی است. همیشه همه چیز تحت کنترل نیست ولی در بحران ها و شرایط سخت هم همچنان می توان از زندگی لذت برد و اینکه آسیب ها و خسارتها، اجتناب ناپذیر و جزیی از فرآیند تجربه زیستی است.
برق زدگان در بخش دیگری از صحبت های خود درباره همکاری با مرکز گسترش توضیح داد: اگر چه این اولین پروژه ای است که بصورت تهیه کننده با این سازمان همکاری می کنم اما پیشتر هم با این سازمان همکاری داشتم. در کل از اینکه با این نهاد همکاری می کنم خوشحال هستم.
وی افزود: نکته ای که لازم است اینجا ذکر کنم این است که با بودجه هایی که برای تولید آثار هنری در این نهاد و نهادهای شبیه آن در نظر گرفته می شود، عملا امکان تولید آثار هنری و انعکاس اوج توانایی هنرمندان در آنها سلب می شود. بیشتر فیلم های فاخر با حجمی نجومی از کار و پرداخت انجام می شوند و بی تعارف عرصه چنین فیلم هایی در سینمای انیمیشن ما به شدت خالیست. گاهی آرزو می کنم که ای کاش شرایطی می داشتم که می توانستم یک سال پیاپی بر روی یک پروژه کوتاه کار کنم تا تمام توانایی هایم را در قالب یک اثر فاخر به نمایش گذاشته و سینمای کشورمان را در این مسیر ارتقا دهم. مگر چقدر بودجه برای ایجاد چنین جریاناتی لازم است؟
این تهیه کننده و کارگردان درباره برنامه خود برای پخش و نمایش این انیمیشن بیان کرد: پخش انیمیشن های قبلی را خودم برعهده داشتم. پیگیری زیادی در این زمینه لازم است و گاهی حجم زیادی از نامه نگاری صورت می گرفت. البته این انیمیشن ها مستقل بودند و همه امتیازات آنها متعلق به خودم و دوستانم بود. حالا به خاطر موفقیت های آنها به جشنواره های زیادی دعوت می شوم، از هزینه ثبت نام معاف می شوم یا تخفیف می گیرم. با این وجود دوست دارم با پخش کننده های خارجی و داخلی کار کنم و کار با آنها را هم تجربه کنم. واقعیت این است که خیلی برای شرکت در جشنواره ها ذوق ندارم و بیشتر دوست دارم انرژی و زمانم را صرف ساختن فیلم بعدی خود کنم.
مهدی برق زدگان در پایان درباره برنامههای آینده خود گفت: من ایده های زیادی دارم که مثل همین پروژه پیش تولید آنها را آماده کردهام و گاهی حتی آنها را بروز می کنم. ایده های زیادی هم به ذهنم می رسد که در زمان های بیکاری روی آنها کار می کنم. از هر چیز جدیدی که می آموزم به شدت هیجانزده می شوم که آن را جایی استفاده کنم یا برایش فیلمی بسازم. امیدوارم که بتوانم همکاری خود را با این سازمان ادامه دهم و همچنین علاقمندم که با سازمان های کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان و حوزه هنری هم همکاری کنم و خیلی دوست دارم که فیلم سینمایی خود را بسازم. امیدوارم روزی شرایط آن مهیا شود.
«آن سوی ابرها» تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است.
منبع: خبرگزاری میزان