سه شنبه 05 آبان 1405   |   مستند ، اخبار مرکز    |    مستند زعفران ، روز ملی زعفران ، مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی

ابراهیم مختاری:

می‌خواستم رنج و کوشش زعفران‌کاران را ثبت کنم

می‌خواستم رنج و کوشش زعفران‌کاران را ثبت کنم

ابراهیم مختاری در روز ملی زعفران درباره تولید مستند «زعفران» و دشواری کار کشاورزان زمان کشت زعفران صحبت کرد.

به گزارش روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، ابراهیم مختاری با بیان اینکه در ساخت فیلم زعفران، تمرکز بیشتر روی کاشت و بار آوری زعفران به صورت سنتی بود، افزود: تلاش کردیم کوشش زعفرانکار  که جنبه‌های سازگاری با طبیعت را در نظر می‌گیرد را به تصویر بکشیم.

به گفته مختاری این سازگاری نوعی رفتار با آب،  خاک و هوا است که باعث می‌شد در آن نقطه جغرافیایی زعفرانی با کیفیت، بدون آسیب رساندن به خاک و هدر دادن آب، محصول را در آن دوره بدست آورند.

 

به گفته این فیلمساز  بیشترین مشکل زعفرانکاران در آن دوره، که هنوز هم برجا هست، کمبود نیرو در وقت رسیدن گل زعفران است که باید در مدتی کوتاه، گاه در کمتر از یک هفته ، کل زعفران یک کشتزار چیده شود. وقتی چندین کشتزار در یک هفته و 10 روز به گل می‌رسیدند، نیروی پرشماری لازم بود تا در این مدت کم برای چیدن گل‌ها در منطقه حاضر باشد.

وی افزود: همین تنگنای زمانی تقریباً برای گل پرکردن و در آوردن پرچم یا زعفران گل، تهدید کننده بود، چون گل‌ها باید در مدت حدود ۳ تا ۵ روز پرکنده شوند، وگرنه می‌پوسند.

مختاری تاکید کرد: کشاورزان در این روزها خویشان و آشنایان خودشان را به کمک خانواده کشتکارزعفران می‌رساندند، اما کافی نیست و همیاری همسایگان و گاه کارگر روز مزد برای حل مشکل لازم است.

 

زعفران

وی با بیان اینکه  زعفران در شرایط ویژه‌ای، دارای آن عطرو بو و خاصیت مخصوص خودش می‌شود که این شرایط ویژه آب و هوایی خیلی گسترده و پهناور نیست، ادامه داد: محدودیت جغرافیایی موجب محدودیت محصول می‌شود و در برابر آن، خاصیت چندگانه و نادر زعفران که آن را منحصر به خودش می‌کند. ترکیب این دو ویژگی، تقاضا را برای زعفران خالص را بالا می‌برد و موجب گران بها شدن زعفران است.

این مستندساز معتقد است نکته‌ای که این روزها می‌توان به آن پرداخت، تغییر درجه گرمایش زمین است که موجب جابجایی کشتزارهای مناسب کشت زعفران می‌شود. یعنی کشتزار قبلی زعفران دیگر جای مناسبی برای کشت زعفران نیست و باید زعفران را کمی ‌بالاتر یا پایین‌تر کاشت.

وی با بیان اینکه به شخصه نمی‌دانم میزان سالانه این کوچ یا تغییر اندازه گیری شده یا نه، اضافه کرد: نکته دیگر کاهش آب سفره‌های زیر زمینی است. کم شدن حجم آب، بر گستره کشت زعفران تأثیر منفی می‌گذارد. خوشبختانه هنوز برخی از قنات‌های آبده به زعفران زنده‌اند و امیدواریم وزارت نیرو مانع کندن چاه‌هایی بشوند که به سفره آب قنات‌ها آسیب می‌زنند.

نسخه مرمت شده «زعفران» در پانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» روی پرده رفت.

منبع: خبر فوری

لینک کوتاه خبر : http://defc.ir/Post/11096/